05. 11. 2022, 19.00 hod. - Historická radnica, Hlavná 58
Jazz FOR SAle I(koncert, PL/HU/SK)
Obsadenie:

32. ročník Medzinárodného jazzového festivalu

G.Piotrowski Quintet

Marek Hlavica & Blues Fakers

Scott Kinsey & Hadrien Feraud  & Gergö Borlai

Grzegorz Piotrowski Quartet & Tamara Behler
Grzech Piotrowski – saxofonista, producent a vydavateľ (Alchemik Records). Autor projektov : World Orchestra Grzech Piotrowski, Alchemik, Alchemik Big Band, Oxen, Freedom Nation. Je tvorcom Festivalu Wschod Piekna, ktorý existuje od roku 2015 a taktiež od roku 2017 riaditeľom jedného z najstarších poľských jazzových festivalov – Old Jazz Meeting – v Zlotej Tarke, ktorý trvá už 52 rokov. Hosťom kapely je Tamara Behler, vokalistka novej generácie  poľského jazzu, ktorá je zároveň sólistkou Alchemik Big Bandu a spolupracuje taktiež s Ewou Bem.
Koncert bude premiérou nového albumu „THE Best OF“ Grzech Piotrowski. Sám o ňom povedal : „Je to nahrávka ku ktorej som dozrieval mnoho rokov. Bolo potrebných veľa albumov, projektov i spolupráce, aby  autorský album spájal kvalitu nahrávok a kvalitu skladieb“.
Obsadenie :
Grzegorz Piotrowski
 saxofón
Piotr Matusik
 klávesové nástroje
Krzystof Gradziuk
 bicie
Jan Wierbicki
 basa
Tamara Behler
 spev
 
Marek Hlavica Blues Fakers
Blues Band Luboša Andršta pôsobil na hudobnej scéne 40 rokov a po úmrtí Luboša Andršta stáli členovia kapely pred otázkou, či nevyužiť rokmi utuženú súhru a nepokračovať v kvartete, ktorý by ctil odkaz svojho zakladateľa a zároveň poukazoval na jej nový názov Blues Fakers. S ohľadom na nároky legendárneho gitaristu na svojich spoluhráčov patrili členovia Blues Bandu Luboša Andršta do vybranej muzikantskej spoločnosti. Najstarším spoluhráčom Luboša Andršta je bubeník Pavel Razím (Framus Five), ktorý je už legendou medzi českými perkusionistami. Basista Pavel Novák tvrdil muziku v Mišíkovom ETC a spevák Marek Hlavica pôsobil vo funkrockovej Žáhe, multižánrovom projekte Solitaire MH a v aktuálnom folk-jazzovom kvartete Marek & The Seladons. Predovštkým je však bluesovej komunite známy ako dlhoročný moderátor festivalu Blues Alive. Po pripojení gitaristu mladšej generácie Viktora Jermana vznikol kvartet, ktorý vedľa osvedčených bluesových štandardov, ktoré hral Andršt celé desaťročia, zaraďuje i skladby, z ktorých by pravdepodobne bluesovým puristom naskakovala husia koža. Napriek tomu skladby od Eurythmics, Neila Younga, Beatles, či Tiny Turner z bluesového repertoáru nijako nevyčnievajú - naopak, ešte ho oživujú.
Obsadenie : 
Marek Hlavica
 spev, harmonika
Viktor Jerman
 gitara
Pavel Novák
 basová gitara
Pavel Razím
 bicie
Scott Kinsey & Hadrien Feraud  & Gergö Borlai
Scott Kinsey – svetoznámy hráč na klávesové nástroje bol spolu so Scottom Hendersonom a Garry Willisom zakladateľom legendárnej fusion skupiny Tribal Tech. Jeho hudobný prejav je ovplyvnený Joe Zawinulom a Jaco Pastoriusom.  Má kredit geniálneho improvizátora s výraznou kreativitou a originalitou. Pracuje aj ako producent a jeho hudba sa objavila aj na sound trackoch úspešných hollywoodských filmov, akými sú Ocean´s Twelve  či Dannyho jedenástka.
 Hadrien Feraud sa narodil v Paríži v roku 1984. Ovplyvnený Jaco Pastoriusom už ako dieťa začal hrať na basgitare a ako je to charakteristické pre géniov, za pár rokov doviedol svoje schopnosti autodidaktickým spôsobom k dokonalosti.  Ako devätnásťročný dostal pozvanie od Johna McLaughlina na nahrávku pripravovaného albumu „Industrial Zen“. Prelomovým momentom v jeho kariére bolo vydanie jeho prvej sólo nahrávky v roku 2006 „Hadrien Feraud“, ktorá mu otvorila cestu k spolupráci so svetovo renomovanými osobnosťami - s Chickom Coreom, Lee Ritenourom, Hiromi Uehara, Jean Luc Pontim a Birelli Langrenom. V roku 2008 sa stal v ankete kritikov Down Beatu „Elektrickým basistom roka“ a v nasledujúcom získal „Cenu čitateľov Choise“ Bass Player Magazínu. Momentálne je považovaný za najprogresívnejšieho basgitaristu sveta, pokračovateľa odkazu Jaca Pastoriusa.
Borlai Gergö - fenomenálny fusion bubeník, ktorý sa ako jeden z mála bubeníkov zo stredoeurópskeho regiónu presadil vo svete. Aktuálne žije a tvorí v Los Angeles. Magazínom Drummer World bol zaradený do top 10 najlepších bubeníkov sveta. Je držiteľom ocenenia Golden Stick. Gergő tiež obsadil 3. miesto v ankete Modern Drummer's Poll 2019 o najlepšieho bubeníka za takými legendárnymi bubeníkmi ako Vinnie Colaiuta a Steve Smith.
V roku 2020 bol jeho posledný sólový album The Missing Song nominovaný na cenu Grammy v dvoch kategóriách. V roku 2021 najrenomovanejšia svetová spoločnosť na výrobu bicích nástrojov Gretsch vydala signovaný malý bubon Gergo Borlai signature. Spolupracuje s hudobníkmi : Guthrie Govan (UK) Jeff Lorber (USA), Nathan East (USA), Dean Brown (USA), Bob Mintzer (USA), Hiram Bullock (USA), L. Shankar (India), Vernon Reid (USA), Al DiMeola (USA), Yolanda Charles (GB), Nguyen Le (F) či Guthrie Govan (UK).
Predpredaj:
©2009 Občianske združenie FORSA, všetky práva vyhradené